MM-katsaus: Leijonat pakkovoiton edessä

Jääkiekon MM-kisoissa on tänään tärkeä päivä, eikä vähiten Suomen kannalta, kun Leijonajoukkue kohtaa Sveitsin.

Suomen alku kisoissa on ollut tahmea ja vaikea. Tappio Ranskaa vastaan on osoittautumassa ennakoitua kalliimmaksi. Varsinkin kun Sveitsi järjesti eilisillan ottelussaan MM-sensaation ja nousi Kanadaa vastaan jatkoaikavoittoon.

Tilanne B-lohkossa on herkullinen. Maailmanmestaruutta puolustava Kanada johtaa lohkoa 13 pisteellä ja Sveitsi komeilee kakkospaikalla kaksi pistettä kanadalaisia perässä. Lohkon kolmannella sijalla on Tshekki, jonka jäljellä oleva otteluohjelma puoltaa heidän pudotuspeleihin etenemistä. Neljäntenä, eli viimeisellä jatkoonpääsemispaikalla majailee Suomi. Eteenpäin piste-ero ei ole suuri, mutta takanakin Norja hengittää niskaan ainoastaan yhden pisteen päässä.

Mikäli Suomi onnistuu tänään kaatamaan Sveitsin ja viemään mukaansa kolme pistettä, on Leijonien puolivälieräpaikka käytännössä varma. Jatkopaikasta Suomea vastaan kamppaileva Norja tarvitsisi tällöin viisi pistettä jäljellä olevista otteluistaan. Se tarkoittaisi esimerkiksi jatkoaikavoittoa Kanadasta ja suoraa voittoa Valko-Venäjästä. Ei siis kovin todennäköistä.

Suomen hävitessä tänään Sveitsille taas vie Leijonalauman kuilun partaalle. Se tarvitsisi tässä tapauksessa pisteitä Kanadalta alkusarjan päätösottelussa, eikä sekään yksinään varmistaisi välttämättä mitään.

Tilanne on kimurantti, mutta jännittävä. Eikä vähiten siksi, että kisat ovat tarjoilleet yllätyksiä ja Suomikin on ollut vaikeuksissa jokaisessa pelaamassaan ottelussa.

A-lohkossa Venäjä ja Yhdysllat ovat etenemässä pudotuspeleihin ja Ruotsi on tekemässä heille seuraa helpohkon otteluohjelmansa turvin. Viimeisestä jatkopaikasta käyvät kisaa kisojen yllättäjä Latvia sekä isäntämaa Saksa. Jatkopaikka ratkennee Latvian ja Saksan kohdatessa lohkon päätösottelussa. Ellei latvialaiset onnistu jo ennen sitä riistämään Venäjältä kolmea pistettä.

MM-ottelut tänään 14. toukokuuta:

17:15 Ranska-Tshekki
17:15 Slovakia-USA
21:15 Sveitsi-Suomi
21:15 Tanska-Ruotsi

304 Lukukerrat