MM-kisaraportti: Päivä 1

Jääkiekon MM-kisat käynnistyivät eilen perjantaina 5.5.

Ensimmäinen kisapäivä tarjoili yhteensä neljä ottelua, kaksi molemmista alkulohkoista. Myös kisojen ensimmäinen yllätys nähtiin toisen kisaisännän, Saksan toimesta.

A-lohko (Köln)

Ruotsi-Venäjä 1-2

A-lohkon avausotteluna nähtiin huippukamppailu Ruotsin ja Venäjän välillä.

Maalivahdit olivat pääosassa ottelussa. Venäjän maalilla torjunut Andrei Vasilevski ja Ruotsin maalia vartioinut Viktor Fasth nappasivat hyviä torjuntoja ottelun aikana.

Ensimmäinen erä oli Ruotsin hienoista hallintaa. Ruotsi aloitti ottelun maalinteon avauserän loppupuolella Elias Lindholmin toimesta. NHL-seura Carolinassa pelaavan Lindholmin veto livahti Venäjän maalivahvin Andrei Vasilevskin jalkojen välistä sisään. Maaliin teki hyvän esityön Lindholmin seuratoverina Carolinassa pelaava Viktor Rask.

Ensimmäisen erän puhuttavampia tilanteita oli Ruotsin Alexander Edlerin kova taklaus Venäjän Jevgeni Dadonoviin. Puhtaasta taklauksesta ei tuomittu rangaistusta.

Toinen erä oli tarkkaa pelailua. Molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen pelaamaan ylivoimaa, mutta maaleja erässä ei nähty.

Venäjän Sergei Andronov tasoitti pelin 1-1, kun kolmatta erää oli pelattu vajaa neljä minuuttia. CSKA:ssa kiekkoileva Andronov sai sudittua kiekon maalin edestä sisään ohi hölmistyneen Fasthin. Syötön maaliin tarjosi Aleksandr Barabanov maalin takaa. Kolmas erä oli Venäjän hallintaa, mutta Fasth sai estettyä Venäjän lisäosumat.

3-3 vastaan pelattu jatkoaika oli viihdyttävää peliä. Molemmilla joukkueilla oli useita maalintekopaikkoja, mutta osumia ei nähty. Venäjän Nikita Kutserovilla oli jatkoajan paras paikka, kun hän pääsi yksin läpi, mutta harhautuksen jälkeinen laukaus suuntautui maalin ohi.

Voittolaukauskilpailussa Venäjän Artemi Panarin oli ainoa onnistuja.

USA-Saksa 1-2

Kölnin iltaottelussa Saksa järjesti kisojen ensimmäisen yllätyksen lyömällä Yhdysvaltojen supertähdet. Saksan maalivahti Thomas Greiss oli ottelun hahmo 42 torjunnallaan.

Kamppailun alussa Saksa pysyi hyvin mukana ja johti ottelua ensimmäisen erän jälkeen 1-0 Tobias Riederin maalilla. NHL-seura Arizona Coyotesissa pelaava Rieder sai siirrettyä kiekon maaliin USA:n puolustuksen avustuksella.

Ottelun toisessa erässä USA otti hallinnan pelistä, mutta ei saanut useista paikoista huolimatta maalia. Erän lopussa USA:n tähtipelaaja Johnny “Hockey” Gaudreau sai kokea kovuutta, kun Matthias Plachta jyräsi Gaudreaun hieman myöhässä tulleella taklauksella. NHL-seura Calgary Flamesia edustava Gaudreau pystyi jatkamaan ottelua.

Kolmannen erän puolen välin jälkeen USA sai vihdoin rikottua Thomas Greissin nollan, kun Connor Murphyn viivaveto löysi tiensä maaliin perukoille. Vain pari minuuttia tasoitusmaalin jälkeen Saksa pääsi pelaamaan ylivoimaa ja Patrick Hagerin teki maalin, joka jäi ottelun voittomaaliksi. Hager ohjasi kiekon taidokkaasti ilmasta maaliin.

B-lohko (Pariisi)

Suomi-Valko-Venäjä 3-2

Suomi aloitti kisaurakkansa nihkeällä voitolla Valko-Venäjästä.

Suomi aloitti ottelun erinomaisesti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Valko-Venäjälle ei annettu mitään mahdollisuuksia päästä peliin mukaan.

Avausmaalin viimeisteli Sebastian Aho kahden minuutin ja 43 sekunnin jälkeen Valtteri Filppulan poikittaissyötöstä. Oskar Osala vei Suomen kahden maalin johtoon runsaan viiden peliminuutin jälkeen.

Koko ensimmäinen erä meni Suomen komennossa. Kiekollista peliä vienyt Leijonat muisti myös puolustaa tiiviisti, joten Valko-Venäjä oli pakotettu hyökkäämään alivoimaisena.

Ottelu pysyi Leijonien kontrollissa myös toisessa erässä, mutta paras terä suomalaisten pelaamisesta alkoi tylsyä. Kavennusmaaliin Valko-Venäjä tarvitsi kuitenkin suuren luokan virheen, kun Leijonat-vahti Korpisalo lahjoitti kiekon pois maalin takana. Mikhail Stefanovich sai siirrettyä kiekon maalin eteen luistelleelle Yegor Sharangovichille, jolla oli helppo työ laittaa kiekko tyhjään verkkoon.

Päätöserässä Valko-Venäjä onnistui tasoittamaan ottelun neljän ja puolen minuutin kohdalla. Jevgeni Kovyrshin ohjasi siniviivalta lähteneen laukauksen ohi Korpisalon. Maali tarkistettiin vielä videolta, koska ohjaus näytti syntyneen korkealla mailalla. Maali kuitenkin hyväksyttiin.

Päätöserä ehti jo pitkälle, kun Suomi kärvisteli yhä 2-2-tasatilanteessa. Ratkaisumahdollisuus tuli 47 peliminuutin jälkeen, kun Antti Pihlström hankki Valko-Venäjän Dmitri Koroboville kahden minuutin rangaistuksen kampituksesta.

Ylivoimalla tekopaikka tuli ensin Juhamatti Aaltoselle, sitten Ville Lajuselle. Molemmat laukoivat ohi puolityhjästä maalista, mutta Veli-Matti Savinainen ei maalin edestä erehtynyt. Tuore Suomen mestari teki 3–2-voittomaalin Mikko Rantasen syötöstä.

Tshekki-Kanada 1-4

Myös B-lohko tarjosi avauspäivään huippukamppailun, kun Kanada vei pelillisesti tiukan taiston Tshekkiä vastaan.

Ryan O’Reilly vei vaahteralehdet johtoon kuuden minuutin pelin jälkeen. Mark Scheifele luisteli kiekon perään ja pääsi syöttämään Tshekin maalin takaa täysin nukahtaneen puolustuksen ohi Buffalo Sabresia edustavalle O’Reillylle, joka sivalsi kiekon ohi tshekkivahti Petr Mrazekin.

Mike Matheson lisäsi johtoa toisen erän ensimmäisellä minuutilla, kun Kanada pelasi ylivoimaa. Vahvan ylivoimapelaamisen päätteeksi Jeff Skinner syötti kiekon siniviivalle, josta 23-vuotias Matheson lähetti laukauksen. Mrazek sai kiekkoon pienen kosketuksen hanskakädellään, mutta Kanadan – etenkin Wayne Simmondsin – tekemä ruuhka maalin eteen, esti veräjänvartijaa tekemästä torjuntaa.

Tshekki vyörytti peliä kolmannessa erässä hurmosmaisesti Kanada-päähän ja onnistui kaventamaan ajassa 52.41, kun Lukas Radil luuti kiekon komean ylivoimakuvion päätteeksi maaliin, ohi Calvin Pickardin.

Tyson Barrie heitti kuitenkin kylmää vettä Tshekin niskaan viimeistelemällä vaahteralehdille 55. minuutilla 3-1-osuman.

Päätöslukemat iski viimeisellä minuutilla tyhjään Tshekki-maaliin Jeff Skinner.

Ottelun rumin episodi nähtiin avauserässä, kun Kanadan kapteeni Claude Giroux sohaisi Jan Kovaria mailallaan jalkoväliin. Giroux’lle tuomittiin tempusta kahden minuutin rangaistus.