F1-Ennakko: Kiinan GP

Formula 1 -kauden vuosimallia 2017 toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna 7.-9.4. Kiinan Shanghaissa.

Ratainfo
Huippumodernin radan suunnittelutöistä on vastannut sarjan hoviarkkitehti Hermann Tilke, jonka käsialaa ovat myös mm. Malesian, Bahrainin ja Turkin F1-radat. Shanghain radalle ominaista ovat sen mutkien pituudet. Etenkin ensimmäisessä mutkayhdistelmässä, jossa viedään läpi yhteensä kolme mutkaa, kuljettajiin kohdistuu yli 2 G:n voimat lähes neljän sekunnin ajan. Tämä lukema on peräisin ennen autojen täksi kaudeksi kokemaa suurta muutosta, joten odotettavissa on kovemmat lukemat nykyisillä autoilla. Radalla on myös erittäin pitkä takasuora, joka laittaa moottorit koville.

Etupainoitteisen radan tyypillisimmät piirteet ovat laajasääteiset, late-apex-kaarteet, jotka synnyttävät aliohjausta sekä vasempien eturenkaiden kuluminen kahdessa oikealle kaartavassa kotilokierteen muotoisessa jaksossa, joista toinen on aiemmin mainittu mutkayhdistelmä 1-3. Toinen taas käsittää mutkat 12 ja 13, jossa hyvä ulostulo on olennaista kuljettajille, jotka aikovat käyttää ilmanvastuksen ja DRS:n yhdistelmää hakiessaan linjaa tiukkaan 14. neulansilmämutkaan suoran päässä.

Shanghaissa voi olla varhain keväällä varsin viileää ja koska tämä on ensimmäinen kerta, kun keskikovia renkaita käytetään tänä vuonna, tiimit hakevat tasapainoa lämmöntuotantotarpeen ja eturenkaiden kulutuksen välttämisen välillä.

Lähtokohdat
Formula 1 -kausi polkaistiin käyntiin kaksi viikkoa sitten Australian Melbournessa. Kilpailu oli Ferrarin juhlaa Sebastian Vettelin palauttaessa legendaarinen autonvalmistaja ensimmäistä kertaa korkeimmalle korokkeelle puoleentoista vuoteen. Hallitseva mestaritalli Mercedes täytti palkintokorokkeen loput paikat Lewis Hamiltonin ollessa toinen ja debyyttikisan tallissa ajaneen Valtteri Bottaksen ollessa Kimi Räikkösen edellä kolmas.

Ohittamisen vähyys leimasi avauskivaa. Lance Strollin alkyrynnistystä ja Alonson tupla-dunkkua lukuun ottamatta, ei kisasta jäänyt juuri käteen mitään. Uusien sääntöjen ja teknisten uudistusten toivottiin tuovan lisäystä ohittamisen helppouteen. Australian osakilpailusta ei kuitenkaan voi, eikä pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Radalla on tunnetusti vaikea ohittaa ja harvalukuiset ohitustapahtumat ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kiinaan mentäessä tilanne on toinen. Kilpailu on perinteisesti ollut ohitusten valossa yksi kauden tapahtumarikkaimpia. Kaksi pitkää suoraa DRS-alueineen, sekä lyhyempi pätkä mutkien 10 ja 11 välillä takaavat sen, että radalla tapahtuu.

Vaikka Ferrari voitti avauskilpailun, on Lewis Hamilton edelleen sarjan nopein kuljettaja, ainakin lyhyillä vedoilla. Sen todistivat Australian aika-ajoissa vakuuttava paalupaikkakierros, mutta valitus renkaiden kestävyydestä pakotti Mercedeksen varikkopysähdykselle ennen Ferraria. Shanghain pitkillä suorilla voidaan olettaa Mercedeksen kasvattavan johtoaan suhteessa Ferrariin. Toki tässäkin lisämausteena on viime vuoteen verrattuna moottoreiden jatkuva kehittäminen kauden aikana. Seikka, joka saattaa kääntää voimasuhteita entisestään.

Suomalaiskuskeilla on molemmilla näytön paikka Kiinassa. Valtterille jäi avauskilpailusta paljon toivomisen varaa aika-ajoissa, vaikka kilpailussa vauhti oli loistavaa ja tasaista, etenkin varikkokäynnin jälkeen. Juuri Australian kisan toinen puolisko osoitti, että kisanopeus ja nopeus ylipäänsä riittää upeasti, kun suomalainen pääsee paremmin sinuiksi tallinsa ja ennen kaikkea auton kanssa. On edelleen muistettava, että tallikaverina on kolminkertainen maailmanmestari, jonka ympärille talli on käytännössä rakentunut viime vuosina.

Räikkösellä on Bottasta enemmän vielä hampaan kolossa ensimmäisen kilpailun jälkeen. Kimi ei missään vaiheessa saanut autoa istumaan ajotyylilleen sopivaksi ja tämä näkyi heti kellossa ja myös sijoituksessa maalissa. Kisan jälkeen Räikkönen totesi, että hän ja talli tiedostavat säätöongelmat, näin on myös syytä toivoa. Motivoitunut ja tällä hetkellä supernopea tallikaveri Vettel on mittapuuna aivan yhtä kova kuin Hamilton Bottakselle.

Pelivalinta
Aika-ajojen voittaja: Lewis Hamilton @ 1.75
Kilpailun voittaja: Lewis Hamilton @ 2.00
Erikoisveto – kilpailun nopein kierros: Kimi Räikkönen @ 6.00

189 Lukukerrat