Vedonlyöntiopas

Vedonlyönti voi olla hyvin haastava, mutta myös antoisa harrastus – jos tietää mitä tekee. Ensikertalaiselle vedonlyönnin aloittaminen ja sen ensimmäisen vedon lyöminen saattaa tuntua hankalalta. Tämä vedonlyöntiopas auttaa sinut turvallisesti alkuun, joten jatka vain lukemista.

Loimme vuosien vedonlyöntikokemukseemme perustuvan aloittelijan oppaan, jonka avulla pääset alkuun ja opit vedonlyönnin perusteet. Tämä vedonlyöntiopas nostaa esiin tärkeimmät kohdat urheiluvedonlyöntiin liittyen.

Vedonlyöntiopas paljasta muutaman oleellisen ohjenuoran, joita noudattamalla vedonlyönti on nautinnollisempaa – ja kenties myös voitokkaampaa. Välttämällä yleisimmät vedonlyönnin virheet parannat mahdollisuuksiasi saada aikaan positiivisia tuloksia nopeallakin aikataululla, ilman että menettäisit vedonlyönnin tarjoamaa jännitystä.

Alkuun käymme läpi aloittelijalle oleellisimmat vedonlyönnin osa-alueet: kertoimet, vedonlyöntistrategiat ja tiedon keräämisen.

Kertoimet ovat tärkein vedonlyönnin aspekti, joka jokaisen aloittelijan on ymmärrettävä. Aloitetaan siis siitä.

Mitä ovat kertoimet?

Kerroin on koko vedonlyöntibisneksen A ja O – fakta joka usein unohtuu. Yksittäisen kohteen voittaja on periaatteen tasolla vedonlyönnissä yhdentekevä, sillä kerroin määrittää lyödyn vedon arvon.

Yksinkertaisesti kerroin tarkoittaa jonkin tapahtuman todennäköisyyden käänteisarvoa: mitä epätodennäköisempi tapahtuma, sen korkeampi kerroin. Hyvä veto on vedonlyöjän kannalta siis sellainen, jossa tapahtuman todennäköisyys on suurempi kuin kertoimen osoittama todennäköisyys.

Arvoa voi löytää käytännössä mistä tapahtumasta tahansa, oli vedonlyöntiyhtiön tarjoama kerroin sitten 1.15 tai 28.90. Jos arvioimasi todennäköisyys tapahtumalle on vaikkapa 90 %, silloin kerroin 1.15 tarjoaa arvoa (joskin varsin pientä sellaista). Usein vedonlyöjän on todennäköisempää löytää arvo altavastaajan kertoimesta, mutta mikään täysin varma ohjenuora tämä ei ole.

Ammattilaisvedonlyöjät luottavat omiin arvioihinsa, olivat ne sitten suosikin tai altavastaajan kannalla. Tärkeintä on kuitenkin pitää huolta, että pelattava kerroin on ns. ylikerroin ja siten hyvä pelikohde.

Kerroinvertailu kannattaa aina ja siihen löytyy nykyään käteviä työkaluja verkosta. Kuten mainoslause kuuluu, se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa – samoin on tyhmää lyödä veto pienemmällä kertoimella, jos isompi on yhtä helposti saatavilla. Coolbetilla parhaat kertoimet löytyvät helposti korotetut kertomet-alasivulta.

Valitse strategia

Menestyksekäs vedonlyönti vaatii sekä aikaa että osaamista.

Erilaisten tietolähteiden kahlaamiseen saa kulumaan lukemattomia tunteja puhumattakaan siitä, että seuraa otteluita joko televisiosta tai paikan päältä. Lisäksi nykyaikaisten tv-sopimuksien johdosta pelejä pyritään ripottelemaan koko ajan sinne ja tänne, jotta päällekkäisyyksiä olisi mahdollisimman vähän.

Tämä tietysti johtaa siihen, että vedonlyöjän on hyvä valita tarkasti tietyt lajit tai sarjat, joihin hän keskittyy. Kenenkään aika ei riitä seuraamaan kaikkea urheilua, joten monet pyrkivät maksimoimaan tietonsa yhdestä tai kahdesta eniten kiinnostavasta sarjasta. Sen jälkeen omia vetojaan voi lyödä paljon levollisemmin mielin, kun ikäviä yllätyksiä esimerkiksi yllättävien kokoonpanotietojen myötä tuskin pääsee sattumaan kovinkaan usein.

Netin vedonlyöntivihjeet ja -ohjeet

Omien peliensä lisäksi netistä on nykyaikana helppo löytää lisää pelivihjeitä, osa niistä jopa erinomaisia.

Muista kuitenkin olla tarkkana näiden vihjeiden kanssa, sillä kaikkeen tarjontaan ei ole luottaminen. Vedonlyöntivihjeitä tarjoava taho saattaa jopa hyötyä siitä, että häviät rahasi vihjeillä.

Vedonlyöntialalle on vakiintunut tapa hoitaa markkinointi ns. affiliate-sopimuksien kautta. Lyhyesti selitettynä tämä tarkoittaa, että mainostaja saa sitä enemmän rahaa, mitä enemmän hänen hankkimansa asiakkaat häviävät vedonvälittäjälle.

Me Coolbetilla haluamme ravistella alan rakenteita ja tehdä kaikesta toiminnasta nykyistä läpinäkyvämpää. Tämän vuoksi meillä ei ole tarjolla näitä affiliate-sopimuksia yhteistyökumppaneillemme, joten jos löydät netistä pelivihjeen Coolbetille, voit olla varma siitä että tämä vihje on tehty tosissaan. Pelikohteen kirjoittaja ei tule taloudellisesti hyötymään heikoista vihjeistä millään tavalla.

Tiedonkeruu ja todennäköisyyksien arviointi

Vedonlyöntiyhtiöillä on lähtökohtaisesti paremmat tiedot avaamastaan kohteesta kuin vedonlyöjillä. Usein onkin todennäköisempää, että oletettu ylikerroin onkin syystä tai toisesta kohdallaan, kun vedonlyöntitoimiston kertoimenlaskija on ollut paremmin perillä ottelun asetelmista. Ei kuitenkaan aina. Myös kertoimenlaskijat ja varsinkin muut vedonlyöjät tekevät virhearvioita, joita taitava vedonlyöjä pystyy käyttämään hyväkseen.

Käytännössä urheiluvedonlyönnissä voittaminen tarkoittaa, että pelaaja onnistuu panostamaan sellaisiin kohteisiin, joissa kerroin ei vastaa todellista tasoa – vaan on tapahtuman todennäköisyyttä korkeampi. Omien kerroinarvioiden ja todennäköisyyslaskelmien tekeminen on järjestelmällisessä, voittavassa vedonlyönnissä oleellista ja vaatii sekä aikaa että taitoa.

Ottelun tai tapahtuman todennäköisyyteen vaikuttavat lukemattomat seikat, eikä myöskään sattumaa voi urheilussa vähätellä. Vedonlyöntivihjeenä aloittelijalle voimme kertoa, että keräämällä ja analysoimalla kaiken mahdollisen hyödyllisen tiedon, pystytään kuitenkin sattuman osuus minimoimaan todennäköisyyksiä laskiessa. Koska tiedon ja datan määrä on massiivinen, menestyvä vedonlyöjä yleensä kehittää oman systeeminsä, jolla merkityksellisiä tekijöitä voidaan mitata ja käyttää todennäköisyyden laskemisessa.

Todennäköisyyteen vaikuttavia tekijöitä on lukuisia. Joukkueurheilussa kokoonpanot ja puuttuvat pelaajat, joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet, kotietu tai vierashaitta, ottelun merkitys ja aiemmat kohtaamiset ovat tällaisia ilmiselviä tekijöitä, jotka on hyvä ottaa huomioon kerroinarvioita tehdessä. Tietotaidon ja kokemuksen avulla näistäkin tekijöistä voi löytää poikkeavuuksia suhteessa kertoimeen, mutta arvioissa piilee myös sudenkuoppia:

1. Ylireagointi kokoonpanomuutokseen

Yksittäisen pelaajan merkitys joukkueen suorittamiseen on helppo yliarvioida. Lisäksi kokoonpanomuutokset – elleivät ne ole yllättäviä ja äkillisiä – ovat yleensä myös kertoimenasettajan tiedossa ja laskettu mukaan todennäköisyyteen. Esimerkiksi NHL-joukkueella varamaalivahdin pelaaminen ei aina tarkoita kovinkaan selkeää heikennystä joukkueen kokonaissuorituskykyyn.

2. Aiemmat kohtaamiset

Joukkueiden aiemmat kohtaamiset toimivat hyvänä osviittana niiden välisistä voimasuhteista – jos joukkueet ovat pysyneet samoina ja tiedossa on myös edellisiin otteluihin vaikuttaneet muut tekijät, ja ne pystytään suhteuttamaan tämän hetkiseen tilanteeseen. Harvoin näin on, joten myös liiallinen tuijottaminen aiempiin kohtaamisiin saattaa olla harhaanjohtavaa.

3. Vale, emävale, tilasto

Fakta on se, että tilastot eivät valehtele (jos tilastot on tehnyt luotettava taho). Se, miten tilastoja tulkitaan ja miten ne korreloivat voimasuhteisiin ja todennäköisyyksiin, onkin tyystin toinen juttu.

Tilastodataa on vedonlyöjälle nykyään saatavilla valtava määrä. Vedonlyöntitoimistoille todennäköisesti vielä enemmän. Tilastot kertovat menneisyyden tapahtumista numeraalisesti, mutta tulevaisuuden kanssa ne eivät välttämättä korreloi lainkaan. Ole siis varovainen analysoidessasi tilastoja ja varmista että olet ymmärtänyt syy- ja seuraussuhteet oikein.

Tilasto on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kannattaa siis pohtia tarkasti onko vedon kannalta merkityksellistä, että Broncos on voittanut kuusi viimeistä ottelua ennen kiitospäivää pelatulla kierroksella, kun vastassa on saman konferenssin joukkue, eikä pelipäivän aamuna ole pakkasta.

Tähän mennessä vedonlyöntivihjeitä aloittelijalle -oppaassamme olemme käsitelleet tärkeimmät osa-alueet vedonlyönnin aloittamisen kannalta. Nyt esittelemme miten valita pelikohteet ja panokset, sekä miten pysyä rauhallisena tappio- tai voittoputken osuessa kohdalle.

Vetokohteen valinta

Nyt kun tiedät miten kertoimet toimivat ja miten ne vaikuttavat pelikohteisiin, katsotaanpa miten valita pelattavat kohteet.

Monet vedonlyönnin aloittelijat tykkäävät pelata niin sanottuja isoja rekkoja, joissa jopa kuuden tai peräti kymmenen kohteen pitää yhdessä osua, jotta voitto kilahtaa tilille. Tarkoituksena on tietysti hakea pikkurahalla suurta voittopottia, kun vedonlyöntikupongin kertoimet kasvavat aina uusien lisäkohteiden myötä.

Mieti asiaa kuitenkin tältä kantilta: vedonvälittäjällä on aina kertoimien sisään laskettu laskennallinen etu sinuun nähden, eli ”jakaja voittaa aina”.

Coolbetilla yhden kohteen normaali laskennallinen palautusprosentti on noin 95 % (joissakin sarjoissa jopa korkeampi), joka on suhteellisen korkea verrattuna yleiseen markkinaan. Poikkeuksiakin kuitenkin löytyy, eikä palautusprosentti ole vakio; lähes päivittäin Coolbetilta tarjoaa myös asiakasystävällisiä 100 % teoreettisen palautuksen omaavia kohteita!

Matematiikan perussääntöjen mukaan talon etu kertautuu aina jokaisen samaan kuponkiin lisätyn uuden kohteen myötä, jos palautusprosentti on alle 100. Vaikka vedonlyöntitoimiston yksittäisen kohteen palautusprosentti olisikin korkea, jo esimerkiksi kaksi kohdetta yhdistämällä se putoaa alle 91 %:iin ja jatkaa laskemistaan aina uuden pelikohteen lisäyksen myötä.

Osuvat pelikohteet ja rahan voittaminen ovat varmasti yksi vedonlyönnin parhaista puolista, siksihän vedonlyönti onkin niin antoisaa.

Jos haluat jahdata pikaista jättipottia huolimatta siitä, että todennäköisyys tehdä pitkän aikavälin voittoa laskee, niin kannattaa tutustua Coolbetin vedonlyönnin järjestelmä-ominaisuuteen.

Lyhyesti selitettynä sen avulla voit valita lapulle vaikkapa kuusi kohdetta ja rakennella niistä erilaisia yhdistelmiä, joilla voit voittaa jo silloinkin kun vaikkapa vain neljä tai viisi kohdetta kuudesta valitsemastasi päättyy oikeaan lopputulokseen

Vedonlyöntivihjeitä aloittelijalle

Panoksen asettaminen

Vedonlyönnin yksi vaikeimmista – ja usein myös aliarvostetuimmista – osa-alueista on panostaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yksikään panostusstrategia sinällään ei tee sinusta rikasta. Toisaalta taas ilman panostusstrategiaa tai huonolla strategian valinnalla voit tuhota hyvätkin vetovalintasi ja hävitä lopulta pitkällä aikavälillä kaikki voittosi.

Tuntuuko hankalalta ja hämmentävältä?

Kyllä, mutta jo parilla nyrkkisäännöllä pääset pitkälle.

Monella suhteellisen kokeeneellakin vedonlyöjällä on paha tapa nostaa panoksiaan, kun voittoputki osuu kohdalle. Onhan se mukavaa, kun pelikohde toisensa jälkeen tuntuu napsuvan kohdalleen ja pelitilillä on rahaa normaalia enemmän. Voittoputken osuessa kohdalle kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi miettimään ennen panosten holtitonta nostamista. Lue vaikka pikaisesti uudelleen läpi vedonlyöntiopas ja palauta tärkeät asiat mieleesi.

Jos alkuillan jalkapallovedoistasi on osunut neljä neljästä, niin vaikuttaako se mitenkään siihen, miten todennäköisesti yön NHL-vetosi osuvat?

Ei tietenkään.

Tuurilla ei ole muistia, ja niin hyvät kuin huonotkin jaksot ovat aina osa vedonlyöntiä.

Parasta mitä voit tehdä, on laittaa jäitä hattuun ja panostaa edellisten ottelujen tuloksista välittämättä. Omaa panostusstrategiaa onkin hyvä miettiä ajatuksella ennakkoon ja sen jälkeen pysyä päätöksessään. Hyvä panostusstrategia ottaa huomioon sen, että aivan jokaiselle pelaajalle tulee jossain vaiheessa vastaan mahdollisesti pitkiäkin hetkiä, jolloin tappioita kertyy enemmän kuin voittoja. Silloin on oleellista pysyä rauhallisena eikä alkaa panikoida.

Itsehillintä ja vihanhallinta

Voisin lyödä vetoa ettet arvannut näkeväsi tällaista otsikkoa vedonlyöntioppaassamme.

Tämä on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä jokaisen yksittäisen ottelun tapahtumissa sattumalla on roolinsa. Urheilussa ja vedonlyönnissä tätä kutsutaan usein onneksi.

Yksittäinen pomppu, klassinen ”tolppa sisään, tolppa ulos” tai inhimillinen erehdys, joita ei voi mitenkään ennustaa saattaa jopa ratkaista ottelun voittajan. Tämän vuoksi on väistämätöntä, että jokainen pelaaja kokee jossain vaiheessa jaksoja, joiden aikana kaikki vedot vaikuttavat osuvan tai vaihtoehtoisesti mikään ei onnistu. Näiden jaksojen aikana on tärkeää muistaa, etteivät edellisten vetojen tulokset vaikuta tuleviin.

Hyvin tuhoisa taktiikka omalle pelikassalle on alkaa metsästämään hävittyjä rahoja takaisin, tai hyvän olon tunteessa voittoputken aikana panostaa normaalia huomattavasti enemmän. Näiden asioiden sivuuttaminen vaatii paljon itsehillintää eikä se ole helppoa.

Jopa pitkän linjan ammattilaiset ovat usein kertoneet ajattelutavan muuttuvan, kun tappioputki painaa niskassa. Itsehillinnän säilyttäminen sellaisessa tilanteessa on siis hyvin haastavaa, mutta jo asian tiedostaminen voi auttaa sinua välttämään pahimmat virheet. Kannattaa aina välillä kerrata vedonlyöntiopas, jotta pysyt kiinni tärkeimmissä asioissa.

Kaiken pelaamisen tulisi olla lähtökohtaisesti hauskaa. Mikäli koet, että sinulla on itsehillinnän kanssa ongelmia, niin Coolbet tarjoaa sinulle mahdollisuuden sulkea pelitilisi ennalta määrätyksi ajaksi, jotta harkitsemattomia vahinkoja ei pääse tapahtumaan.

Tästä jatkamme vedonlyöntivihjeitä aloittelijalle -oppaassa seuraavaan osioon, joka on kirjanpito.

Kirjanpito

Jos vedonlyöntiä aikoo harjoittaa voitollisesti pitkällä aikavälillä, on vedonlyönnin kirjanpito erittäin tärkeää.

Vetojen kirjaaminen ei pelkästään auta oman pelaamisen ja kassan hallinnassa, vaan auttaa myös kehittämään vedonlyöntikäyttäytymistä ja -metodeja. Pääset alkuun jo kirjaamalla vähintään kohteet, kertoimet ja panokset kaikista lyödyistä vedoista. Tähän riittää yksinkertainen excel-taulukko.

Kannattaa muistaa, että harva vedonlyöjä tekee voittoa pidemmällä aikavälillä eikä kukaan myöskään ole seppä syntyessään. Aloitteleva vedonlyöjä, ja miksei kokeneempikin, voi helposti testata vedonlyöntimetodejaan ”leikkirahalla”, jos ei tee mieli raapia oppirahoja selkänahastaan.

Edistyneempi vedonlyöjä merkitsee ylös oman arvionsa kohteesta, odotusarvon sekä muuta vedon asettamiseen käytettyä informaatiota. Näin voitettujen ja hävittyjen vetojen syitä on helppo tutkia, sekä oppia tekemistään virheistä – ja miksei myös onnistumisista. Kirjanpitoon löytyy sekä maksullisia että maksuttomia sivustoja ja ladattavia pohjia, joten kannattaa testata millainen järjestelmä sopii omaan käyttöön parhaiten.

Bonukset ja ilmaisvedot

Monet peliyhtiöt tarjoavat varsinkin uusille asiakkaille erilaisia talletusbonuksia ja ilmaiskierroksia, joita voit vertailla bonusetu.com sivustolla. Näitä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen!

Lähes aina talletusbonuksen mukana tulee kierrätysvaatimus, joka saattaa joskus olla kymmeniä kertoja talletettu summa. Tämähän tarkoittaa toki sitä, että vaikka voittaisit isonkin summan, et pysty tekemään nostoa ennen kuin kierrätysvaatimus on täyttynyt. Mikäli omat vedonlyöntimetodit eivät kierrätysvaatimuksista kärsi, ei bonuksiin ole mitään syytä jättää tarttumatta. Muista kuitenkin aina lukea bonuksen säännöt ja ehdot, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Esimerkiksi Coolbet tarjoaa ensitalletusbonuksen vedonlyöntiin, 100% aina 150€ saakka, jossa on kuusinkertainen kierrätysvaatimus minimikertoimella 1,5. Näet kaikkien bonustemme kierrätysvaatimukset kampanjasivulta tai lähettämästämme informaatioviestistä.

Pyrimme olemaan mahdollisimman avoimia asiakkaitamme kohtaan; onhan yksi strategisista peruspilareistamme läpinäkyvyys.

Yhteenveto

Vedonlyönti on jännittävää ja hauskaa puuhaa, mutta hyppy tuntemattomaan ilman ymmärrystä on varmin ja nopein tapa hävitä koko kassa. Toivottavasti vedonlyöntiopas auttaa sinua välttämään helpoimmat sudenkuopat ja aloittelijan virheet.

Tämä vedonlyöntiopas luotiin kertomaan sinulle vedonlyönnin perusteita, termejä ja strategiaa, jotta vedonlyönnin aloittaminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa.

Ja jos opit jotain uutta tästä vedonylöntivihjeitä aloittelijalle -oppaasta, muistathan jakaa sen!

P.S. Kannattaa lisätä tämä vedonlyöntiopas, jotta voit kerrata perusteet seuraavaa vetoa lyödessäsi.