Vedonlyöntiopas: MM-kisat

Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät huomenna ja Leijonafanien odotus päättyy vihdoin Suomen aloittaessa kisaurakkansa heti avauspäivänä. MM-kisat ovat iso tapahtuma monille vedonlyöjille sekä totta kai myös vedonlyöntitoimistoille. Rahaa liikkuu suuntaan ja toiseen hyvinkin suuria määriä. Ahkeralla vedonlyöjällä on mahdollisuus mukaviin ansioihin tulevan parin viikon aikana, mutta se vaatii otteluiden seuraamista sekä nopeaa reagointia kaukalon ja sen ulkopuolisiin tapahtumiin. Siitä kuuluisasta pelionnestakaan ei ole haittaa!

Nopeat reaktiot

Ensimmäinen huomionarvoinen asia liittyy kilpailumuotoon. MM-kisat ovat lyhytkestoinen turnaus, eikä niitä näin ollen voida verrata runkosarjoihin. Tällaisissa turnauksissa joukkueiden on saatava riittävä suoritustaso esiin heti lohkovaiheessa. Pelaajat, jotka pelaavat alle oman odotustasonsa, eivätkä saa onnistumisia, kasaavat itselleen valtavat paineet, ja turnaus muuttuu nopeasti pakonomaiseksi yrittämiseksi ja etenemiseksi pakkovoitosta toiseen.

Toinen huomionarvoinen asia on joukkueiden sisäinen kemia. Eri maiden valmistautuminen kisoihin saattaa erota toisistaan hyvinkin paljon, joten kemioissakin on eroja. Tutki joukkueiden kokoonpanoja ja millaisia roolituksia joukkueisiin on mietitty. Turnaus on ohi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaa, jos pelaajat ovat yhtenäisen ryhmän sijasta nippu yksilöitä. Seuraa vaihtopenkin elämistä pelissä sekä pelaajien uhrautumista ottelussa. Pelin hiomiseen ja ryhmän yhtenäistämiseen ei kerta kaikkiaan ole tällaisessa turnauksessa aikaa. Reagoi siis nopeasti, jos näet merkkejä kurittomuudesta, pelaajien turhautumisesta ja yhteishengen sekä uhrautumisen puuttumisesta.

Erikoistilanteet ja maalivahdit

Kuten playoffit, lyhyet turnauksetkin ratkeavat hyvin pitkälti maalivahtipeliin sekä yli- ja alivoimapelaamiseen.

Voittavan vedonlyöjän tulee keskittyä erikoistilannepelaamisen sujuvuuteen turnauksen alusta alkaen. Kuten aiemmin todettiin, lyhyessä turnauksessa on hyvin vähän aikaa joukkueen hiomiseen. Etenkin ylivoimatehokkuus on menestystä hakevalla joukkueella oltava ensimetreistä lähtien kunnossa. Joukkueenjohdon on myös pystyttävä valitsemaan ykköstorjuja ennen pudotuspelivaihetta, ja tekemään se selvin perustein ja itsevarmalla päätöksellä. Huippujoukkueiden kohdatessa marginaalit ovat niin pieniä, ettei lipsahduksiin ole varaa.

Yli- ja alisuorittajat

Yli- ja alisuorittavia joukkueita on vaikea ennalta nimetä, koska pelaajisto vaihtelee vuodesta toiseen paljon. Pienenä osviittana voidaan kuitenkin yleisellä tasolla kategorioida Suomi MM-kisojen ylisuorittajaksi. Suomi on ollut usein turnauksen paras esimerkki siitä, miten materiaalieroja on saatu kurottua hyvällä joukkuepelaamisella ja taktiikalla. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen haastava, sillä Marjamäen Suomi on näyttänyt todella vaisulta. Taustalla on myös World Cupin katastrofi viime syksyltä sekä lukuisat pelaajakieltäytymiset.

Tutki tilastoja ja mieti, onko tämän vuoden joukkue kyseiseltä maalta selvästi keskitasoa parempi/huonompi ja runsasmaalisempi tai vähämaalisempi mitä keskimäärin. Suomen kohdalla joukkueen materiaali viittaa hyvin vähämaalisiin otteluihin johtuen heikosta hyökkäyksestä. Entäpä esimerkiksi Ruotsin tai Yhdysvaltojen kohdalla, jotka ovat saaneet kasaan todella kovat ryhmät?

Pohjois-Amerikan käynnistymisvaikeudet

USA:n ja Kanadan joukkueilla on ollut usein vaikeuksia MM-turnauksen alkumetreillä, ja asiaan on myös varsin looginen selitys. Euroopan maiden valmistautuminen on yleensä Pohjois-Amerikan maita paremmassa kuosissa, ja monet pelaajista ovat olleet mukana myös EHT-peleissä. USA:n ja Kanadan joukkueet raavitaan kasaan ympäri Amerikkaa, eikä MM-kisat ole koskaan ollut kyseisissä maissa erityisessä suosiossa.

USA:lle ja Kanadalle vain World Cup ja Olympialaiset painavat vaakakupissa, joten pelaajien syttyminen saattaa usein kestää. Joukkueen kemia on alkumetreillä usein hakusessa, ja parasta virettä saadaan monesti odottaa ratkaisupeleihin asti. Varo pelaamasta suuria tasoituksia näille joukkueille alkusarjassa. Toinen tärkeä pointti on se, että ensimmäisten kierrosten vaikeuksiin ei kannata reagoida yhtä voimakkaasti USA:n ja Kanadan kohdalla kuin muiden joukkueiden kanssa.

Yhteenveto

  • Reagoi nopeasti tapahtumiin.
  • Huomioi joukkueiden kemiat.
  • Kiinnitä katseesi erikoistilanteisiin ja maalivahteihin.
  • Mitkä joukkueet yli- ja alisuorittavat?
  • Älä reagoi liiaksi Pohjois-Amerikan joukkueiden alkukankeuksiin.
234 Lukukerrat