Kommentti: Yhdysvalloistako jalkapallon suurmaa?

Lauantai iltapäivä, Orlandon keskusta. 20 000 violettiin pukeutunutta jalkapallofania astelee kannatuslaulut raikuen kohti stadionia. Orlando Cityn ja Colorado Rapidsin välinen ottelu tuntuu kansanjuhlalta jo ennen alkuvihellystä. Ja ei, kyseessä ei ole amerikkalainen jalkapallo. Kuka olisi 10 vuotta sitten uskonut?

Pikakelaus toiselle puoliajalle, kun ottelua on pelattu noin tunti. MLS-liigan suurinta palkkaa nauttiva brassitähti Kaká astelee vaihdosta kentälle loukkaantumisensa jälkeen. Päätykatsomon intohimoiset kannattajat repeävät eufooriseen huutoon, ja koko stadioni osoittaa seisoen suosiota. Melu on jotain, mitä suomalaisen on hankala käsittää. Orlandon voitettua ottelun jaksavat vielä koko 90-minuuttisen laulaneet ja hyppineet fanit huutaa kaduilla, ja violetti savu täyttää taivaan.

Aurinkoisessa Floridassa sijaitsevan Orlandon katukuva puhuu selvää kieltä: eurooppalainen jalkapallo tekee vahvaa nousua suurten lajien, baseballin, koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon rinnalle. Autojen takalaseissa ei niinkään NBA:ssa palloilevan Magicin tarroja näy, mutta Cityn violetilta logolta ei pysty välttyä.

Eurooppalaisesta näkökulmasta jalkapallon suosio penkkiurheilun luvatussa maassa on jopa hieman uhkaavaa. MLS houkuttelee jo nyt monia tähtipelaajia, mutta tulevaisuudessa jatkuvasti kasvavat mediatulot saattavat hyvinkin johtaa siihen, että seuraavat Messit ja Ronaldon pelaavat Euroopan huippusarjojen sijaan Yhdysvalloissa. Samalla kun MLS:n taso nousee, lisääntyy junioripelaajien määrä. USA:n maajoukkue onkin trendin jatkuessa tulevina vuosina erittäin vaarallinen.

On mahdotonta sanoa milloin jalkapallon suosio saavuttaa rajansa, sillä perinteisten amerikkalaiset lajien asema on lähes järkkymätön. Jalkapallon suurmaaksi Yhdysvalloilla on kuitenkin kaikki edellytykset.

165 Lukukerrat