Liigaennakko: Ilves

Jääkiekon SM-liiga käynnistyy perjantaina 8.9. ja Urheiluviihde käy läpi jokaisen Liigajoukkueen ennakkoasetelmat ja voimasuhteet kaudelle 2017-18.

Perustettu: 1931
Kaupunki: Tampere
Kotiareena: Tampereen jäähalli
Päävalmentaja: Karri Kivi
Mestaruudet: 16 (1936, 1937, 1938, 1945, 1946, 1947, 1950, 1951, 1952, 1957, 1958, 1960, 1962, 1966, 1972, 1985)

Viime kausi

Viime kaudella Ilveksen tavoitteena oli pudotuspelien lisäksi päästä paremmin jaloilleen talouspuolella, jossa tamperelaiset myös onnistuivat. Tupsukorvat antoivat puolivälierissä erinomaisen vastuksen Tapparalle, mutta pelillisesti kaupungin ykkösseura ei ollut pitkän kaavan mukaan yllätettävissä. Terveemmän taloustilanteen ansiosta Ilves pääsi viime kaudella päävalmentaja Karri Kiven johdolla todistamaan itselleen ja muulle yleisölle pystyvänsä venymään tiukoissa paikoissa poikkeuksellisen hyvin. Puolivälierien seitsemäs kohtaaminen myytiin loppuun alle 40 sekunnissa.

Saapuneet pelaajat

Ilves on kokenut viime kauteen verrattuna paljon muutoksia pelaajarintamalla. Maalinsuulle on hankittu lupaava nuorukainen Markus Ruusu. 20-vuotias jyväskyläläistorjuja on Dallas Starsin varaus vuodelta 2015. Puolustukseen on hankittu Stefan Espeland, Valtteri Viljanen ja Juuso Pulli, joka on ennen pelannut hyökkääjänä. Hyökkäyspäässä muutokset ovat olleet myös suuria. Tupsukorviin on hankittu muiden muassa Julius Valtonen, Teemu Lepaus, Arttu Ruotsalainen, Mikael Kuronen ja Juhani Tamminen. Viime kaudella Tamminen teki Mestiksen puolella erinomaista jälkeä, joten Ilveksen kannattajat odottavat mieheltä tehopisteitä myös Liigassa.

Lähteneet pelaajat

Menetyksiä Ilves on kokenut niin ikään jokaisella pelipaikalla. Maalivahtiosastolta on poistunut Hannu Toivonen, joka jatkaa uraansa Itävallan pääsarjassa. Puolustuspäässä suurimmat menetykset koettiin, kun Veli-Matti Vittasmäki siirtyi Tapparaan, Ville Järvinen ja Jyri Niemi matkaavat KooKooseen sekä Marcus Fagerudd Ruotsiin. Näiden lisäksi Teemu Aalto päätti pelaajauransa. Hyökkäyksestä loven jättävät Michael Keränen, Markku Flinck, Markus Jokinen sekä Jerry D’Amigo ja Aleksi Mustonen.

Kausi 2017-18

Ilves näyttää viime kevät mukaanlukien pitkästä aikaa terveeltä niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Kokemusta omaavia pelaajia tamperelaiset kaipaisivat enemmän, mutta Kivi on todistanut jo useaan otteeseen, miten tälläisestä materiaalista saadaan kaikki irti. Kivellä on voittamisen kulttuuria ja hän pääsee tekemään seurassa pitkäjänteistä työtä. Ilveksen uudet hankinnat edustavat seurajohdon ja päävalmentajan linjaa nuorista pelaajista, jotka haluavat kehittyä ja päästä pelaajaurallaan eteenpäin.

Olisi yllätys, jos Ilves ei pääsisi mukaan pudotuspeleihin. Tupsukorvia ennustetaan sijojen kahdeksan ja kymmenen välimaastoon. Tamperelaisten itseluottamuksen kannalta olisi erittäin tärkeää saada onnistumisia heti alkukaudesta, sillä kokemuksen puute voi muuten heijastua merkittävästi. On tärkeää, että seurajohdolla ja valmennuksella on samanlainen näkemys siitä, minkälaisia pelaajia Ilvekseen on hankittu ja hankitaan jatkossakin. Kyse on yhdestä mahdollisesta yllättäjäjoukkueesta.

Arvio

Sijoille 9-11

Kokoonpano

Maalivahdit:
1 Waltteri Urpolahti
35 Antti Lehtonen
97 Markus Ruusu

Puolustajat:
8 Valtteri Viljanen
9 Olli Vainio
17 Stefan Espeland
31 Valtteri Ilomäki
47 Arto Laatikainen
50 Henry Mäntylä
55 Juuso Pulli
57 Jarkko Parikka

Hyökkääjät:
10 Eemeli Suomi
11 Joona Koppanen
12 Otto Koivula
15 Topias Haapanen
18 Ville Meskanen
19 Teemu Rautiainen
22 Arttu Ruotsalainen
23 Juho Liuksiala
27 Niko Ahoniemi
32 Joona Ikonen
42 Sami Sandell
71 Tapio Laakso
72 Julius Valtonen
75 Teemu Lepaus
78 Mikael Kuronen
88 Juhani Tamminen